28 maart: OLW De Zestigplussers

 

NHC "De Zestigplussers”

 

 

Informatie over deze unieke hockeyclub zonder eigen velden en/of clubhuis, al ruim 25 jaar bijzonder lid van de KNHB.

 

Wie kunnen lid worden van de Zestigplussers?

Goede en minder goede hockeyers die in een kalenderjaar 60 zijn of worden.

 

Moet ik om lid te worden eventueel mijn lidmaatschap bij mijn huidige hockeyvereniging beëindigen?

Nee. Wij zijn geen concurrent van bestaande hockeyverenigingen. Veel leden zijn naast lid van De Zestigplussers ook nog zondagcompetitiespelend lid van een andere hockeyvereniging.

 

Wat heeft de Zestigplussers te bieden?

Drie hockeyactiviteiten: (1) de OLW, (2) met selectieteam deelnemen aan EK- en WK (60+,65+, 70+ ,75+) en (3) met ad-hoc-team deelnemen aan binnen- en buitenlandse toernooien.

(1) Wat is een OLW?

Een OLW (OnderLingeWedstrijden) is een dag waarop De Zestigplussers bij steeds een andere hockeyvereniging onderlinge wedstrijden houden. De wedstrijden worden gefloten door (ex-)bondsscheidsrechters die ook lid van de Zestigplussers zijn.

Hoe vaak wordt er gespeeld en waar?

Vanaf september tot juli één keer in de 2-3 weken, op een dinsdag of donderdag. Er is geen winterstop, alleen bij afgelasting van de velden gaat de OLW niet door. De uitgekozen hockeyverenigingen liggen hoofdzakelijk in het middendeel van Nederland.

De wedstrijden beginnen om 11:30 en eindigen ca. 15:30 uur. Je speelt 3 wedstrijden van 30 minuten, onderbroken met pauzes van een half uur. Daarna volgt 'de derde helft'.

Speel je tijdens de OLW elke keer met het zelfde team?

Nee, uit de groep die zegt te willen spelen stelt de OLW-coördinator voor iedere OLW andere teams samen. Er spelen meestal ca. 18 teams.

Hoe zit het met speelsterkte en je plaats in het elftal?

De teams worden zoveel mogelijk op basis van de sterkte en voorkeursplaats van de spelers ingedeeld om zoveel mogelijk tot gelijkwaardige teams te komen. Omdat leeftijd een sterke invloed heeft op de fysieke mogelijkheden van spelers is er een vrijwillige tweedeling in teams met spelers onder en boven 68 jaar.

Moet ik elke OLW meedoen?

Nee, de zgn. belcoördinator neemt per telefoon/email ongeveer 1 week vóór elke OLW contact op met de vraag of je deelneemt aan de komende OLW. Je kunt je vrij voelen om af te zeggen.

 

Hoe weet ik in welk team ik zit en wat het speelschema is?

Op de dag voorafgaand aan een OLW kun je op de website de opstellingen en het speelschema zien. De bijbehorende links worden je ook per email toegestuurd en je krijgt te horen of je in het witte of rode 60+ shirt moet spelen.

 

(2) Wat zijn EK- en WK-selectieteams?

Er zijn om het jaar door de WGMA (World Grand Masters Association) georganiseerde (hockey-) EK's en -WK's, die in de leeftijdscategorieën 60+, 65+, 70+ en 75+ en in de categorie Nationaal en Tournament Trophy / B-teams worden gespeeld. Deze kampioenschappen vinden zoveel mogelijk plaats parallel aan en in de buurt van de EK’s en WK’s van de nationale elftallen. NHC De Zestigplussers levert hiervoor de Nederlandse ploegen. De Elftalcommissie zorgt voor de samenstelling van selectieteams en het (pittige) voorbereidingsprogramma dat meestal in Leusden plaatsvindt. De kosten zijn in principe voor de deelnemers.

Ons 60A team is in 2016 in Newcastle NSW Australië wereldkampioen Grand Masters geworden.

 

(3) Wat zijn Adhoc-teams?

De Zestigplussers krijgen uitnodigingen voor deelname aan (meerdaagse) binnen- en buitenlandse toernooien. Als er voldoende belangstelling is wordt een team samengesteld en ingeschreven. Inmiddels is er een aantal toernooien (Oss, Tilburg, Lille) waar steevast aan wordt deelgenomen. De toernooikosten worden door de vereniging betaald, reis- en verblijf zijn voor rekening van de deelnemers.

 

Wat kost een lidmaatschap?

Een jaarlidmaatschap kost 75 euro. Bij inschrijving koopt een lid een set officiële wedstrijdkleding rode en witte polo, zwarte broek, oranje kousen en naambandjes aangemaakt (kosten: 80 euro).

Het is altijd mogelijk om, voorafgaand aan een besluit om lid te worden, als gast één of meer keer deel te nemen aan een OLW.

 

Zijn er leden van Helmond bij De Zestigplussers terechtgekomen?

Ja, dit zijn de namen van spelende Zestigplusser(s): Johan van der Leek, [email protected]; Mario Janssen, [email protected]; Rob Boon, [email protected]; Fons Garritsen, [email protected].

De persoon bij wie een emailadres vermeld staat is ten zeerste bereid om aanvullende vragen over NHC De Zestigplussers te beantwoorden.

 

Waar kan ik nog meer informatie vinden over De Zestigplussers?

Website: http://www.dezestigplussers.nl

Op YouTube o.a. het volgende filmpje: https://youtu.be/g1NlBZEG9Y4.


Hockey | 8 Maart  | Bijlage