Een vereniging. Wat is dat eigenlijk?

 

Nieuws afbeelding Een vereniging is "een vrijwillige organisatie van een aantal personen". Althans - volgens Van Dale. Dat geldt ook voor HC Helmond. Dagelijks zetten veel vrijwilligers zich in om onze mooie sport aantrekkelijk, betaalbaar en competitief te houden. 


En stiekem zie je ontzettend veel vrijwilligers rondlopen: de vader of moeder die training geeft of elke zaterdag staat te coachen. De scheidsrechter van je wedstrijd. De mensen van de info-balie. De commissieleden van jeugd, sponsoring of accommodatie. En nog veel meer... Dat 'hart voor de club' is geweldig om te zien!

Wat ook van alle tijden is, is kritiek op de club. En kritiek mag - daar worden we als mensen en organisatie beter van. Daar komt bij: natuurlijk gaat er, in een club met ruim 1200 leden, weleens wat fout. Zeker wanneer veel taken worden uitgevoerd door enthousiaste mensen die hun taak zo goed mogelijk, in hun vrije tijd, uitvoeren.

Anders wordt het, wanneer de kritiek onprettig of zelfs persoonlijk wordt. Denk aan een grote mond tegen de scheidsrechter (ook vanuit het publiek) die net zijn derde wedstrijd fluit. Of boos worden op een commissielid wanneer iets niet loopt zoals jij dat wilt. In plaats van je onderbuik laten spreken: bedenk liever wat jij kunt doen om de club, de organisatie en het team nóg beter te maken!

Dat dit van alle tijden is, blijkt wel uit de bijlage: in het oude HUAC-clubblad (1994) vond ik een vergelijkbaar artikel als dit, geschreven door anonieme reporter Het Hout. Lees het voor de gein eens door (dankjewel trouwens Fieke voor dit leuke inkijkje "Uyt den ouden Doosch!").

Laten we met ons allen afspreken dat we het leuk houden. Ben je tevreden: praat er met anderen over. Denk je dat er iets moet of kan veranderen? Vertel het ons!


Algemeen | 2 December  | Bijlage