Nieuwe spelregels per 1 augustus 2015

 

Met ingang van 1 augustus zijn in Nederland een aantal spelregelwijzigingen doorgevoerd.

Hieronder de korte omschrijving van de KNHB voor de reguliere competitie. Wil je meer weten ga dan naar de KNHB site. 

 

Let op: Voor de jongste jeugd gelden net iets andere regels, hiervoor heeft de KNHB beschrijvingen gemaakt voor de 3, 6 en 8-tallen, zie bijlage.

 

Spelregelwijzingen reguliere competitie:

 

1. Vrije slag binnen vijf meter van de cirkel: Een aanvallende vrije slag binnen vijf meter van de cirkelrand wordt genomen op de plek van overtreding. De bal wordt niet meer teruggelegd tot een plek vijf meter buiten de cirkel. De spelhervatting vindt plaats binnen het 23-metergebied waardoor de bepalingen voor de aanvallende vrije slag voor overtredingen binnen het 23-metergebied van toepassing zijn.

 

2. Bal boven schouderhoogte: Voor wedstrijden in de seniorencompetitie geldt dat spelers op een gecontroleerde manier de bal op elke plaats in het veld mogen stoppen, ontvangen, laten afketsen en spelen op elke hoogte, inclusief boven schouderhoogte, mits dit niet gevaarlijk is of leidt tot gevaarlijk spel.

Let op: Voor wedstrijden in de juniorencompetitie geldt dat spelers de bal niet boven schouderhoogte mogen stoppen, ontvangen, laten afketsen of spelen. Uitsluitend een (doel)verdediger mag een schot op doel boven de schouder met zijn stick stoppen of laten afkaatsen.

 

3. Lange corner: De huidige lange corner wordt vervangen door een spelhervatting voor de aanvallende partij op de 23-meterlijn, recht tegenover de plek waar de bal over de achterlijn is gegaan. De spelhervatting vindt plaats binnen het 23-metergebied, waardoor de bepalingen voor de aanvallende vrije slag voor overtredingen binnen het 23-metergebied van toepassing zijn.

 

4. Mondbeschermer verplicht: Veldspelers zijn verplicht mondbescherming ('bitje') te dragen gedurende de wedstrijd. Dit geldt voor alle categorie├źn spelers/speelsters (junioren/senioren/veteranen) tijdens door de bond georganiseerde wedstrijd

Dispensatie: Spelers kunnen uitsluitend om medische redenen ontheffing aanvragen bij de KNHB.Zij dienen op verzoek van de scheidsrechters de schriftelijke ontheffing van de KNHB te tonen. Meer informatie over deze dispensatieregeling vind je op knhb.nl.

 

5. Tijdstraf bij groene kaart: Een groene kaart betekent naast een waarschuwing ook een tijdstraf van twee minuten. De scheidsrechters timen de straftijd.

 

6. 10 meter regel: De mogelijkheid om een vrije slag 10 meter naar voren te verplaatsen is uit het spelreglement verwijderd en dus niet meer van toepassing.

 

Duur van de wedstrijd: In Nederland blijft een wedstrijd uit twee helften van 35 minuten bestaan en zal de tijd bij strafcorners en doelpunten niet 40 seconden worden stilgezet.

 


Hockey | 29 Augustus  | Bijlage